Vücutta Oluşabilen Kırık Türleri

  1. bilek çevresi kırıkları: kırık

Ortopedi ve travmatoloji alanında, ortalama olarak tüm yaş gruplarında gördüğümüz en yaygın kırıklar, yarıçap alt uç kırığı dediğimiz bilek bileği kırıklarıdır.bilek kırıkları, ileri yaş kırığı, dirsek kırığı

Bu travmalar çoğunlukla çocukluk çağında oyun sırasında meydana gelirken, bilekte dikey nedeniyle daha büyük yaşlarda görülebilir.

El bileği kırıkları tedavisimiz öncelikle anestezi altında veya uygun bir ağrı kesici yapılarak hasta acil serviste veya ameliyathane şartlarında kırık azalması ve alçı ile belirlenir.

Çocukluk çağı kırıklarının çoğu bu şekilde tedavi edilirken, ileri yaş veya el bileği ve bilek eklemlerini içeren çok parçalı kırıklar için cerrahi tedaviler gerekebilir.

  1. Önkol Kırıkları

Çocukluk çağının diğer yaygın kırıkları önkol kırıklarıdır ve çoğunlukla oyun sırasında önkol üzerine düştükten sonra gelişir ve sıklıkla kırık azalması ve alçı atel fiksasyonu ile başarılı bir şekilde tedavi edilir.

  1. Köprücük Kemiği Kırıkları: Kırıklar

Klavikula (köprücük kemiği) kırığı, yenidoğanlarda zor doğumlar, büyük bebekler ve diğer omuz gruplarının omuz üzerine düşmesi nedeniyle sıklıkla görülür ve sıklıkla kol-vücut bandajı dediğimiz yöntemle başarılı bir şekilde tedavi edilir.

  1. Dirsek Kırıkları: kırıklar

Çocukluk çağında gördüğümüz diğer yaygın kırıklar, açık bir el veya dirsek üzerine düştükten sonra görülen dirsek çevresi kırıklarıdır, bu kırıkların çoğu ameliyathane koşullarında ve cerrahi müdahale ile düzeltilir, ancak eklem alanı varsa zamanla sekel kalabilirler. ve özellikle büyüme plakası dediğimiz kıkırdak hasarı gelişti.

  1. Ayak ve Ayak Bileği Kırıkları: Kırıklar

Çocuklukta, alt ekstremite, özellikle ayak ve ayak bileği kırıkları diğer yaygın kırıklardır ve bazı kırık ve ayrılmış kırıklar için cerrahi planlanır, ancak tedavi ilk etapta kırık sıva ile sabitlenerek planlanır.

Yetişkin yaşlarda, ayak bileği kırıkları bilek bileği kırıkları sonrası yaygındır ve genellikle ayak bileği burkulmaları ve kayma ve düşme sonrası gelişir.

Ayak bileği kırıkları minimal olarak ayrılırsa ve eklem yüzeyi ayrılmazsa, alçı-atel ile fiksasyon tedavi edilirken, birçok eklemi ilgilendiren parçalanmış kırıklar cerrahi tedavi gerektirir.

  1. Diz Çevresi Kırıkları: Kırıklar

Yetişkinlikte bir diğer yaygın kırık tipi diz kırıklarıdır ve genellikle cerrahi tedavi uygulanır. Yetişkin yaşta, kalça bölgesi kırıkları genellikle yüksek enerjili trafik kazaları gibi kazalarla ilişkilidir ve cerrahi tedavi gerektirir.

  1. Kalça Bölgesi Kırıkları: Kırıklar

İleri yaşlarda gördüğümüz en yaygın kırıklardan biri kalça kırıklarıdır. Genellikle kadınlarda görülmesine rağmen, erkeklerde de görülür ve çoğunlukla osteoporoz nedeniyle gelişir.

Cerrahi tedavi, risk altında da olsa, hemen hemen tüm bu kırıklarda gerçekleştirilir.

  1. Omurga Bölgesi Kırıkları: Kırıklar

Yaşlılarda bir diğer yaygın kırık tipi, osteoporoz nedeniyle gelişen spinal kollaps kırıklarıdır ve bu kırıklar korseler gibi fiksasyonlarla tedavi edilebilir ve bazen cerrahi tedavi yapılır.

  1. İleri Yaş Kırıkları:

Kemik kaybı (osteoporoz), yaşlılık hastalarında sıklıkla yaşam riskine neden olabilecek kırıkların en yaygın nedenidir ve menopoz sonrası kadınlar veya 65 yaş üstü erkekler periyodik olarak ölçülmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir