Soğuğa Bağlı Hastalıklardan Korunma

Korunma yöntemleri:

Grip ile yakın temastan kaçının.

Havlu ve gözlük gibi kişisel eşyalarınızı hasta kişilerle paylaşmayın.

Ellerinizi temizlemeye özen gösterin. Göz ve burun ile temastan kaçının.

Mümkünse, özellikle iç mekanlar olmak üzere yetersiz havalandırılan alanlardan kaçının.

Sezon için giyinmeyi unutmayın. Giysileriniz ne çok ince ne de çok kalın olmalıdır.

Akut bronşiti tedavi etmek için sigara kullanılıyorsa, sigara bırakılmalıdır.soğuğa bağlı hastalıklar, soğuğa bağlı hastalıklardan nasıl korunulur, bronşitten nasıl korunulur

Virüsler, akut bronşitin en önemli nedenidir. Vücudun direnci düştüğünde, bu virüsler iltihaplanmaya neden olur. İltihaplı bronşlar şişerek balgam üretir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra enfeksiyon alt solunum yollarına yayılır ve özellikle alerjik hastalarda akut bronşite neden olur. Tedavi antipiretikler, öksürük şurupları ve ağrı kesiciler kullanır. Balgamı kolayca çıkarmak için tedaviye çok miktarda sıvı ve balgam söktürücü eklenebilir. Tedavinin faydalı olabilmesi için sigara kullanılıyorsa kesilmesi gerekir.

Akut bronşite neden olan ajanların yüzde 70’i virüslerdir, bu nedenle antibiyotikler birincil olarak tedavide kullanılmaz; Ancak enfeksiyon seyrine bakteriyel enfeksiyonlar da eklenebileceği için antibiyotiklere ihtiyaç duyulabilir. Ek olarak, KOAH, astım, bronşektazi, kistik fibroz gibi altta yatan akciğer hastalığı olan kişilerde akut bronşitin seyri çok daha şiddetli olabilir; Bu durumlarda, kültür sonuçlarını beklemeden mümkün olan en erken zamanda balgam kültürü ve ampirik antibiyotik tedavisi yaptırmak hayati önem taşımaktadır. Akut bronşitte vücudun eski sağlığına kavuşması ortalama 7 ila 10 gün sürer. Ancak yorgunluk, sigara içmeye devam etme, yetersiz beslenme ve tedavi eksikliği hastalığın ilerlemesine ve zatürreye geçişe neden olabilir. Bu nedenle vücudunun direncini yeniden kazanması için hastanın iyileşmesi ve dinlenmesi çok önemlidir.

Diğer Korunma Yöntemleri:

Hava kirliliğinin yüksek olduğu günlerde mümkün olduğunca sık dışarı çıkmaktan kaçının.

Kapalı ve yetersiz havalandırılan alanlardan kaçının.

Bronşiti olan kişilerle yakın temastan kaçının.

Sigara içmeyin, yerlerde sigara içmeyin.

Ellerinizi sabunlu suyla sık sık yıkayın.

Damlaların yayılmasını önlemek için öksürürken ağzınızı elinizle veya mendille kapatın.

Zatürree, yoğun bakım gerektiren ciddi bir hastalıktır.

Kışın daha sık görülen pnömoni, bakteri veya virüslerin neden olduğu ciddi bir akciğer enfeksiyonudur. Toplum kökenli pnömoni, ayakta tedavi bazında hafif bir enfeksiyondan hastaneye yatmayı gerektiren ciddi bir hastalığa ve hatta yoğun bakım gerektiren çeşitli klinik seyirlere neden olabilir. Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) yetişkinlerde en yaygın patojendir ve solunum sinsitiyal virüsü (RSV) çocuklarda en yaygın patojendir.

Her yaşta görülebilen pnömoni bebeklerde, küçük çocuklarda ve yaşlılarda daha ölümcül iken; Yaşlılarda, bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde (kortizon almak, kemoterapi almak vb.), Diyabet, böbrek veya karaciğer yetmezliği ve dalağı alınmış hastalarda ölüme neden olabilir. Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre ülkemizde yılda 90 bin zatürre vakası kayıt altına alınmakta ve 2500 kişi hayatını kaybetmektedir. Ancak uzmanlara göre Türkiye için gerçek rakam çok daha yüksek ve her yıl yaklaşık 500 bin kişinin zatürreye yakalandığına inanılıyor. Yine Sağlık Bakanlığı’na göre ülkemizde 1-4 yaş arası çocuklarda en sık ölüm nedeninin yüzde 22’sini zatürre oluşturuyor.

Pnömoni, antibiyotiklerle tedavi edilmesi gereken tıbbi bir durumdur. Tedaviye yanıtı etkileyen en önemli faktör doğru antibiyotik seçimi, yeterli doz ve zamanda kullanılmasıdır; Antibiyotik seçimi, hasta tarafından enfekte olduğundan şüphelenilen mikroorganizma ve hastanın risk faktörleri dikkate alınarak seçilmelidir. Öte yandan, penisilin ve diğer antibiyotiklere günlük olarak direnç geliştiren pnömokoklar bazen tedavi ile ilgili sorunlara neden olabilir. Gripten farklı olarak, zatürree ateşin yükselmesi bir haftayı bulabilir. Bununla birlikte, sıcaklık kontrolünün antibiyotiğe başladıktan 48 saat sonra sürdürülmesi beklenmektedir. Tedavi ayrıca öksürük, düşük ateş, ince balgam rahatlatmak ve balgam geçirmeyi kolaylaştırmak için ilaçlar kullanır. İyileşmesi 1-3 hafta süren pnömoni için yatak istirahati de vücudun direncini geri kazanmada çok önemlidir.

Pek çok bakteri ve virüsün neden olduğu zatürreyi kesin olarak önleyen koruyucu bir yöntem yoktur. Bununla birlikte, aşılama şu anda pnömoniyi önlemenin en etkili yoludur. Bu amaçla bir pnömokok aşısı vardır. Özellikle yüksek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir