Yararlı bakteriler olarak bilinen probiyotikler, zararlı bakterilerin vücudumuzda yayılmasını engeller. Sağlıklı ve düzgün işleyen bir sindirim sistemi yaşam kalitemiz için çok önemlidir. Sindirim sistemimizin ise düzgün ve düzenli çalışabilmesi için bağırsaklarımızda yaşayan flora bakterilerine ihtiyacı vardır. Bağırsaklarımızdaki bu canlı mikroorganizmaların vücuda gıda ile giren probiyotiklere ihtiyacı vardır. Kısacası besinler yoluyla vücuda giren faydalı bakteriler sağlığımız için son derece önemlidir. Bağırsak duvarına tutunarak zararlı ve hastalık yapıcı mikropların girişini engelleyen probiyotikler, birçok sağlık sorununun da önüne geçiyor.
Probiyotikler vücudumuzu nasıl etkiler?
Düzenli çalışan bir sindirim sistemine olanak sağladığından kilo veriminde rol oynar,
Mide problemleri, ishal, şişkinlik, gaz, hazımsızlık gibi sorunların oluşmasını engeller,
Vücuttaki mineral ve vitaminlerin emilimine yardımcı olur,
Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudumuzu hastalıklardan korur,
Kanser oluşumunu önlemeye yardımcı olur,
Kanser hastaları üzerinde iyileştirici etkisi vardır.
Ruh halimizi etkileme yeteneğine sahiptir.
Vücudumuzu iltihaptan korumaya yardımcı olur,
Vücudumuzun hassasiyetini etkileyen hormonları dengeler,
Sindirim sistemini güçlendirerek daha verimli ve aktif çalışmasına yardımcı olur.
Probiyotik almak için ne yemeliyiz?
Nar Ekşisi: Yemeklerinize ve salatalarınıza nar ekşisi ekleyerek vücudunuza probiyotik alabilirsiniz. Marketlerde satılan fabrikasyon ürünler yerine elle satılan doğal ürünleri tercih ettiğiniz unutulmamalıdır.
Kefir: Profesyoneller haftada ortalama 3 kez tüketmelidir. Özellikle ikindi ara öğünlerinde tüketeceğiniz kefir, en çok tercih edilen ve en sağlıklı probiyotik besinlerden biridir. Hastalıklardan korunmanıza yardımcı olan kefir, bağırsak florasının dengesinin korunmasına yardımcı olur.
Peynir: Etkili bir probiyotik kaynağı olan peyniri düzenli olarak tüketirseniz, sindirim sisteminiz verimli ve sağlık için çalışmaya devam eder, bu yüzden yemeniz gereken besinler arasında yer alır.
Elma sirkesi: Özellikle akşam yemeğinden sonra 2 yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak ılık suyla karıştırarak içerseniz, insülin direncinin tedavisinde çok etkilidir. Aynı zamanda bu karışım ile bağırsak sağlığınızı koruyabileceğinizi de hatırlatırız.
Süt Ürünleri: Probiyotik özelliği olan ve sıkça duyduğumuz süt ve süt ürünlerini tüketmek, ihtiyacımız olan probiyotik desteği sağlamaya yardımcı olur. Bunlar arasında en sağlıklı seçenek yoğurttur.
Ev yapımı gıdalar: Tarhana, kefir, turşu, şalgam suyu gibi birçok doğal gıdada, özellikle ekşi mayalı ekmekte bulunan probiyotikler, sağlığımız için de oldukça faydalıdır.
Canlı bakteri var mı?
Probiyotikler söz konusu olduğunda, birçok insan canlı bakteri içerip içermediği konusunda endişe duymaktadır. Kötü saklanan ve uzun süre saklanan probiyotikler içildiğinde hiçbir canlı bakteri kalmadığı için içildiğinde bir işe yaramaz. Kaliteli probiyotiklerde içeriği bilinen markalar tercih edilmelidir.
Her probiyotik; Bağırsaklara canlı ulaşmanın başka bir yolu var. Ancak, bu duruma dikkat etmek önemlidir, çünkü burada denenmiş ve test edilmiş olanı tercih etmek önemlidir.
Çift kaplama teknolojisi kullanılarak üretilen probiyotiklerin temel amacı; Bağırsaklara canlı girebilmeleri için bu gereklidir. Bunu iki gardiyan olarak düşünebilirsiniz. Birinci kısım mide sularına karşı korunmaya yardımcı olurken, ikinci kısım bağırsaklara ulaşıldığında açılmaya hazırdır.
Hamilelerde, çocuklarda ve yaşlılarda probiyotik kullanımının sorun yaratmadığını ve çok faydalı olduğunu belirtmek isteriz. Hamilelikte probiyotik tüketmek Ayrıca diyabet ve erken doğum gibi sağlık sorunlarını önlediği de gösterilmiştir.