Pergel Vinçleri iş makineleri kapsamında geçen ekipmanlardandır. Bu ekipmanların 1475 sayılı kanun 14765 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan karar gereğince periyodik kontrolleri yapılması gerekmektedir. Periyodik kontroller kapsamı içinde yer alan ekipmanlardan birisi de işte Pergel vinçlerdir. Vinçleri kullanırken de özel bilgi ve birikim, sertifika gerektiren aletlerdir. İnsan sağlığı açısından ciddi riskler taşıdığından hayati önemleri mevcuttur. Bilinçsiz kullanım ya da zamanında yapılmayan bakım ve kontroller sonucu bulunulan ortamda ciddi maddi hasarlara neden olabilirler. Bunun dışında bunu yaşayan insanların manevi kayıpları da ciddi bir risk teşkil etmektedir. İşte tüm bu riskler göz önüne alınarak Pergel vinçleri periyodik kontrollerden geçmek zorundadır. Vinçler yönetmeliğin ilgili maddesine göre kaldırma ekipmanları kapsamında değerlendirilmektedir. Bu kapsam doğrultusunda yasal zorunluluk gereği 3 ayda bir kere kontrol edilmek zorundadırlar.
Pergel Vinçlerinin ilk periyodik kontrolü ise 50 işletme saati sonunda ve birinci ayın sonunda yapılmalıdır. Diğer kontroller ise 3 aylık periyotlar ile yapılmaktadır. Pergel vinçleri 0.5 ile 10 ton arasında yük aralığındadır. Yapılan kontroller sırasında bu detaya göre uyak kontrol değişimleri olmakla beraber vinçlerin periyodik kontrol esasları yapısal özeliklerinden dolayı aynıdır. Pergel vinçlerinin periyodik kontrolleri Çalışma Bakanlığının yönetmelikte belirttiği ilgili kriterleri kapsayan ve yetkilendirilmiş kurumların mühendis ve teknik elemanları tarafından yapılmak zorundadır. Ülkemizde bu işi yapan yetkili kurumlara dair detaylı bilgi Bakanlığın ilgili bölümlerinden alınabilir.
Pergel Vinçlerinin periyodik kontrollerinde kontrol edilen parametreler şunlardır :
- Tüm ekipmanların yağlanması
- Redüktörlerin kontrolü
- Tüm elemanların ve emniyet sisteminin çalışıp çalışmadığının kontrolü
- Aşınma kontrolü
- Kanca kontrolü
- Tambur kontrolü
- Kılavuz kontrolü
- Kavrama kontrolü
- Kontrol ünitesinin kontrolü
- Tekerlek kontrolü
- Ray kontrolü
- Aşırı yük göstergesi kontrolü
- Aydınlatma Kontrolü
- Sınır kesici kontrolü
- Kaldırma halatı kontrolü
- Vinç üzerindeki yürüme yolu kontrolü
- Yatakların kontrolü
- Frenlerin kontrolü
- Kanca bloğu kontrolü
- Dişli çarklar kontrolü
- Yürüme yolu tamponu kontrolü
- Pergel kontrolü
- Mekanik parçaların kontrolü
Tüm bunların kontrolü ve ilgili kısımların yağlanması, aşınma, boşluk, risk teşkil eden kısımların değiştirilmesi Pergel vinçlerinin periyodik kontrolleri sırasında yapılan işlemlerdir.
Kren de denilen vinçlerin çalışıldığı ortam, imalatında kullanılan ekipmanlar ve piyasaya sürülmeden önce yapılan testler, sonrasında ise köprülü vinci kullanan elemanın yetkinliği ve kullanım biçimi, köprülü vinçlerin çalışmasını ve verimliliğini etkilemektedir. Tüm bunlardan minimum düzeyde etkilenmek için düzenli olarak periyodik kontrollerinin yetkilendirilmiş kurumlarca yapılması hayati önem taşımaktadır.