Örümcek
Örümcek eklem bacaklılar sınıfı takımından olup türlerine verilen genel ad. Hemen hemen dünyanın her tarafında yaşarlar. 63.000 kadar türü vardır. Örümceğin baş ve göğüs kısmı kaynaşmıştır. Örümceğin karnı, göğse ince bir bel ile bağlanmıştır. Aynı büyüklükte başka bir canlının beli bu kadar ince değildir. İçinden sindirim borusu, kan damarları, nefes boruları ve sinir sistemi geçer. Örümceklerin boyları, birkaç cm den 35 cm ye kadar değişir. Ağızlarının önünde iki zehir çengeli iki his ayağı yer alır. Örümceklerin göğüslerinde ise, gelişmiş dört çift yürüme bacağı vardır. Uçları, tarak gibi dişli iki çengelle sonlanır. Örümcek bunların sayesinde ağ üzerinde rahatça dolaşır. Dünyanın en büyük örümceği ( kontelkatüs ) adı verilen bir örümcektir. Bu örümcek tek bir damla zehri ile 1.000 üzerinde insan öldürebiliyor. Yağmur ormanlarında bulunan bu örümcek her yıl binlerce kişinin ölümüne sebep oluyor. Örümcekler, yırtıcı ve aç gözlü hayvanlardır. Birbirlerine saldırmaktan çekinmezler. Avları çok çeşitlidir. Çoğu örümcek, böceklerle beslendiklerinden faydalı sayılırlar. Bazı tropikal türler sürüngen, küçük kuş ve memeli gibi omurgalıları avlarlar. Güney Afrika da yaşayan bazı örümcek türleri, bacakları hariç 10cm boyunda olup toprakaltı inlerinde barınır. Örümcekler tavşan ve tavuk içini boşaltabilecek güçtedirler. Örümceklerin yemek borusu çok dar olduğundan böyle beslenmek zorundadırlar. Örümceklerde, diğer eklembacaklılar gibi açık bir dolaşım sistemi bulunur. Örümceklerin kılcal damarları yoktur. Hemen her yerde rastlanan örümcek ağı, aslında bir sanat şaheseridir. Örümcek ağının yapılış maksadı avlanmak için bir nevi tuzaktır. Fakat her örümcek türü ağ yapmaz.
Deri Böceği
Deri böceği yaşamını hayvansal ürünler yiyerek karşılar. Deri böceğinin farklı türleri vardır, gözle görülen haşerelerdir. Bazı türleri ise çok küçük yapılı olup gözle fark edilmezler bunlarda insan ve hayvan derisi içine girerek uyuz denilen hastalığı yaparlar. Görünüş olarak pamuksu görünüme sahiptir. Bu böcekler evlere ulaştığında evdeki deri kıl yün ve benzeri bütün eşyaları kemirdikleri gibi hayvansal diğer besinleri de tüketirler. Bu böcekler sadece evlerde değil aynı zamanda deri depolarında, halı fabrikalarında konfeksiyonlarda ve mobilya depolarında bu böcekler insana maddi manevi zararlar verir. Deri böceği dendiğinde bu böcekler haricinde insanda uyuz hastalığı yapan deri böcekleri vardır. İnsan derisinde yırtılmalar, pis akıntılı irinler oluşturur.Deri böceği ilaçlamasında deri böceğinin türüne bağlı olarak ilaçlama yapılmalıdır. Bunun için deri böceği ilaçlama firmalarından yardım almalısınız. Bu böcekler için sıvı ilaçlar ve yoğun kokulu püskürtme ilaçlar kullanılması etkili olur.
İnsanlarda uyuza sebep olan deri böceği türü ile mücadelede ise uyuz böceği bulaşmış kişiler önce doktora başvurmalı uygun ilaçlar kullanılmalıdır.