Olursa bir Kere Olur!

Ülkemizde kalp hastalıkları sıkça rastlanan bir durum haline geldi ne yazık ki. Yaş sınırı da oldukça düşüş gösterdi. Kalp hastalıları denilince akla gelen büyük başlıklar vardır. Koroner arter(damar) hastalıkları, ritim bozuklukları, damarlarda tıkanma, damar sertliği, kapak-kapakçık hastalıkları gibi. Kalp hastalıklarını tetikleyen başlıca unsurlar vardır bunların bazıları; yaşlılık, yenilen yemekler, hava şartları, stres, çocuklukta geçirilmiş ateş vb.kalp hastalıkları, kalp hastalığının nedenleri, koroner kalp hastalığı

Kalp en önemli organlarımızdan olup yaşam boyunca durmadan çalışır. Ayrı bir önem ve özen gösterilmelidir. Yılda yaklaşık 200 bin kişinin ölümüne sebep oluyor. Nasıl dikkat edilmeli peki? İlk olarak uzmanlarca belki birçok kere duyduğumuz egzersizler, meyve-sebze tüketimi, sigara içenler için kesinlikle sigara terk, aşırı tuz, aşırı yağ vb. şeylerden kaçınılmalıdır. Kalp ‘’aman olsun ya ne olacak?’’ denilemeyecek kadar hassas ve önemlidir. Kalp bir kere durur ve durduktan sonra geriye dönüş imkânsız denecek kadar azdır.

Kalp bazen belirti bile olmadan aniden ortaya çıkar. Gizli kalp denilen bu olay çok ileri teknolojiyle görünebileceğinden her şeye oldukça dikkat etmeliyiz. Kalp krizi ya da gizli kalp; kalp kasının bir bölümüne düzensiz kan taşınmasından dolayı meydana gelir. Bunu da dışarıdan anlayamadığımızdan dolayı düzenli kontrollere gidip doktor tavsiyelerine dikkat etmeliyiz.

Dünyada birçok kişi kalp hastalıkları hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Örneğin karşımızda kalp krizi geçiren birine ilk yardım da bulunamıyoruz. İlk yardım; eğer tıbbi bir öneri yoksa ilaç verilmemelidir. Kriz geçiren kişi düzgün bir şekilde yatırılmalıdır. Kıyafetler gevşetilip rahatlatılmalıdır. Kişi kendisi kalp krizi geçirdiği durumda ne yapmalı? Ağrı başladığı anda kişi farkında ise hemen telefondan ambulansı ya da bir aile yakınını aramalıdır. Daha sonra burun deliklerini kapatıp öksürmelidir. Aspirin varsa ezilip içilmelidir. Pencere yardımıyla temiz hava alınmalıdır. Ayakta durulmamalı oturup ya da yatarak beklenmelidir. Artık ilk yardımın nasıl yapacağını bilen bilinçli bir birey oldunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir