Obezitenin çok çeşitli mekanizmalarla birçok farklı hastalık grubunun temelini oluşturduğunu iddia eden Dr. Fatih Byunul sözlerine şöyle devam ediyor: “Ağırlıklı olarak yağ dokusu kitlesindeki artış, obstrüktif uyku apne sendromu, osteoartrit nedeniyle; Yağ hücrelerinin metabolik ve salgılama fonksiyonundaki değişikliklerle ilişkili olarak tip 2 diyabetin bir önceki aşaması olan insülin direnci, tromboza yatkınlık, kardiyovasküler hastalık ve hipertansiyon hastalıkların ana nedenleri olarak sıralanabilir. Bunun yanı sıra felç, mide-bağırsak hastalıkları, solunum hastalıkları, bazı kanserler ve böbrek hastalıkları da obezitenin neden olduğu hastalıklardır. Bu liste genişletilebileceğinden, burada sıralanan hastalıkların başka hastalık olmasa bile yaşam kalitesinde, morbiditede ve mortalitede düşüşe yol açacağını tahmin etmek zor değildir. Obeziteyi artırma nedenleri; Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, özellikle ulaşım, imalat ve tarımda hafifleyen bir yaşam tarzı nedeniyle fiziksel aktivitede bir düşüş ve modern yaşamdaki beslenme alışkanlıklarında bir değişiklik yaşanıyor. Bunlar arasında hızlı tüketilen, karbonhidratlar ve rafine şekerler bakımından zengin, bitkisel lif bakımından fakir ve aşırı yağlı diyet olan abur cubur yiyecekler bulunur. Ayrıca boş zamanlarımızı kolayca dolduran ileri teknoloji cihazların (cep telefonu, televizyon, bilgisayar, ev sinema sistemi vb.) Yaygınlaşması obezitenin artmasına büyük katkı sağlıyor. “
Obeziteyi önlemek için önlemler alınmalı!
Obezitenin önlenmesi bir halk sağlığı sorunu haline geldi ve devletler bu konuda politikalar geliştirmeye başladı. Dr. Fatih Byunul, “İngiltere trafik ışığı benzeri bir plan geliştirdi, BKA’yı gıdanın besin değerine göre belirledi ve yeşilden kırmızıya kadar gıda üzerine işaretledi. Aynı şekilde Fransa da bir Nutri-skor sistemi geliştirdi ve Nisan 2017’den bu yana ürünlere yerleştirmeye başladı. Health Star Rating sistemi Avustralya ve Yeni Zelanda’da kullanılmaktadır. Ülkemizde henüz böyle bir sistem olmasa da Sağlık Bakanlığı son yıllarda bu konuda önemli araştırmalar yapmış ve obezite bilincinin artırılmasına önemli katkı sağlamıştır. Bireysel olarak yapılacak ilk şey, obeziteye neden olabilecek uygunsuz yeme davranışlarından kaçınmaktır. Bu davranışlar şu şekilde özetlenebilir:
Yiyecek tüketimi normalden fazla olması.
Özellikle çalışan insanlar için; Sağlıklı besinler yerine yenmeye hazır yüksek kalorili yiyecekler yemek.
Akşam yemeğinden önce eve döndükten sonra akşam bir atıştırmalık alın ve sonra tekrar yemek yiyin.
Hızlı yiyin, büyük lokmalar ısırın, biraz çiğneyin, çatal ve kaşığınızı asla bırakmayın.
Öğün atlamak, öğünler arasında sürekli atıştırmak.
Yemek yerken başka şeyler yapın
Uzun süre masada oturun.
Geceleri uyanmak ve yemek yemek.
Biraz su içmeyin veya içmeyin, bunun yerine yüksek enerjili içecekleri tercih edin.
Ek olarak, diyet ve doktor liderliğindeki obezite yönetimi, çeşitli diyet programları, davranış değişikliği, egzersiz, tedavi yaklaşımları ve cerrahi teknikler kullanır.
Fizyoterapi egzersizlerinin temel prensipleri:
Egzersiz türü: Yürüme, günlük aktiviteyi artırma, düzenli ve düzenli olarak yapılabilen tüm güç ve esneklik egzersizleri.
Egzersiz sıklığı: her gün veya haftada en az 5 gün.
Egzersiz süresi: 40-60 dakika / günde bir veya 20-30 dakika / günde iki kez.
Egzersiz yoğunluğu: Hedef kalp hızında maksimum oksijen tüketimi% 50-70 olacak şekilde ayarlanmalıdır. (Hedef kalp atış hızı, egzersiz sırasında dakika başına kalp atışı sayısıdır.)