Memeler süt üreten bezlerdir. Memelerin üzerinde 15-20 tane loblar bulunmaktadır. Loblar lobülleri, lobüller süt bezlerini içermektedir. Süt önce lobülleri oradan da duct dediğimiz ince kanallardan geçerek meme ucundan dışarı çıkar. Aynı zamanda lenf denilen renksiz sıvı memeler üzerinden geçer çünkü memelerin üzerinde yüzlerce lenf nodları bulunmaktadır. Lenf bezleri koltuk altına doğru, sternumun arkasında ve köprücük kemiğinin üstünde ve vücudun çeşitli yerlerinde bulunmaktadır. Lenfler, lenf sisteminde olabilecek kanser hücreleri, bakteri ve diğer zararlı bileşenleri tutmaktadırlar.
Bu kanser çeşitti bayanlar da en çok görülen rahatsızlıklar arasında birinci sırada yer almaktadır. Hemen hemen her 8 kadından birinde meme kanserini görmek mümkündür. Meme kanseri sadece bayanlarda değil erkeklerde de görülmektedir. Yalnız bayanlarda görülme sıklığı erkeklerde görülme sıklığından 100 kat fazladır. Erken tespitte %90’lara varan yaşama şansı mevcuttur. Meme kanserinde erken teşhis en iyi koruyucu yöntemdir.
Meme kanseri meme dokusundaki hücrelerden oluşmaktadır. En sık görüleni süt bezleri üzerindeki duktal karsinomadır. Koltuk altındaki lenfodik nodüller çok hızlı bir şekilde yayılım göstermektedir. Meme kanserinde genetik faktörler çok önemlidir. Fakat meme kanserlerinin yalnızca %7-9’u kalıtsaldır.
Risk Faktörleri
- Cinsiyetin kadın olması
- Yaş arttıkça meme kanseri riski artar
- Genetik faktörler
- Kimyasal saç boyaları
- Parfüm, deodorant
- Sigara kullanımı
- Doğum kontrol hapları
- Menopoza geç girmek ya da erken adet olmak
- Doymuş yağ oranı yönünden zengin beslenmek
- İnfertilite ya da hiç doğum yapmamış olmak
- Obezite
- Östrojen tedavisi
- Fazla alkol tüketimi
Belirti Ve Bulgular
- Memede şişkinlik ya da geçmeyen kitle
- Meme ucunun içine çökmesi ve pis kokulu akıntı
- Meme ucunda kabuklanma ve pul pul görünüm
- Memede asimetriktik ve şekil bozukluğu
- Memede kızarıklık, portakal kabuğu görünümü
Tanı Ve Tedavi
Tanı kendi kendine meme muayenesi ve erken yaşlarda en az 3 yılda bir mamografi, geç yaşlarda ise en az 1 yılda bir mamografi çekimiyle ve doktor muayenesi ile konulur. Meme kanserinde uygulanan tedavi yöntemleri; cerrahi, koruyucu cerrahi, mastektomi, kemoterapi, radyoterapi ve hormon tedavisiyle yapılmaktadır.