Tüm dünyada en sık rastlanılan kanser türleri arasında meme kanseri de yer alıyor. Kanser vakalarında ilk sırada özellikle Amerika’da rastlanıyor. Maalesef ülkemiz için de bu tablo çok farklı değil. Meme kanseri ülkemizde kanser teşhisi konulan kadınlarda birinci sırada yer alıyor. Her geçen gün, bu görülme olanları da artmaya devam ediyor. Düzenlenen meme kanseri farkındalık çalışmaları, bu olumsuz seyreden tablo nedeniyle özellikle kadınların bilinçlendirilmesi için yapılıyor.
Dikkat çekmek için meme kanseri farkındalık etkinliklerinde hastalığı anlatan bilgilendirici broşürler ve hekim söyleşileri ile seminerler düzenleniyor. Meme kanserine erken tanı için yapılması gerekenler kadınlara yönelik bu etkinliklerde anlatılıyor. Uzak metastaza (yayılım) yol açarak ölüme sebep olabilen meme kanserinde, özellikle geç teşhis konulan vakaların bir kısmı tedaviye iyi cevap veremiyor. Hastalığa geç müdahale edilmesi, hastalığın yenilememesinin en önemli nedenleri başında geliyor. Meme kanserinde de erken tanı ve tedavi, tüm hastalıklarda olduğu gibi hayat kurtarmaktadır. Meme kanserinde hastalığın evrelerinin ilerleme hızı oldukça yüksek olduğundan hemen müdahale gerektiriyor.
Bazı meme kanseri tipleri oldukça hızlı yayılan hastalıklardır ve bu konuda bilinçlenmek oldukça önemlidir. Meme kanseri için evde düzenli olarak muayenelere 20 yaşından itibaren başlanmalıdır. Ayna karşısında yapılan bu muayeneler sayesinde, memede karşılaşılacak anormallikler çok daha rahat fark edilebilmektedir. Meme görüntüsü de meme dokusundaki kanserden dolayı bazı değişikliklere yol açabilmektedir. Bu özelliği nedeniyle de kişinin kendi hastalığını fark edebilmesi, meme kanseri hastalığında mümkün olmaktadır. Toplumun bu nedenle meme kanserinde farkındalık etkinlikleri ile bilinçlendirilmesi açısından önemli olmaktadır. 40 yaşından itibaren kadınlar mamografi tetkiki ve klinik muayene yaptırmalıdır ve 30 yaşında itibaren de sadece yılda bir kez klinik muayene yaptırmak yeterli olacaktır. Aile faktörü etkin bir rol oynadığı için meme kanseri veya meme kanseri ile ilişkili (over, uterus, kolon) kanser öyküleri özellikle birinci derecede yakınlarda bulunuyorsa, hiçbir şekilde kontroller ihmal edilmemelidir.