Madde bağımlılığı nasıl anlaşıyor?

Madde bağımlılığının tespit edilebilmesi göründüğü gibi kolay bir olay değildir. Özellikle madde kullanımının başlangıç evrelerinde ya da kişi maddenin tesiri altında değilken bu durum daha da zorlaşmaktadır. Bağımlılığa ilişkin belirtiler kendini ilk olarak çocukluk ya da ergenlik dönemlerinde ortaya çıkarsa da belirtiler kesin bulgular ortaya koyamamakta ancak ebeveyn ya da çevrenin şüphesini kazanmaktadır. Madde bağımlılığı nasıl anlaşılır öğrenmek isteyen aileler için ise birtakım konularda testler gerçekleştirilmeden kesin sonuçlara ulaşması mümkün olamamaktadır. Madde bağımlılığı, bedeninizin fonksiyonlarını olumsuz şekilde etkileyen uyuşturucu etki gösteren maddelerin tüketilmesi, bu sebeple zarar görülmesine rağmen kullanılan bu maddelerin alışkanlığa dönüştürülerek bırakılmamasıdır. Bağımlı kişiler kullandıkları maddeye ara verdiklerinde türlü zorlayıcı belirtiler yaşarlar. Hatta kullandıkları maddelerin zaman içerisinde dozajını ve kullanma sıklığını da bilinçli ya da farkında olmadan arttırırlar.madde bağımlığını anlama, madde bağımlılığı belirtileri, madde bağımlılığının yaygın belirtileri

                Laboratuar testleri

Madde bağımlılığı olmasa en azından madde kullanımının tespit edilmesinin en kesin yolu laboratuar ortamında gerçekleştirilen tetkiklerdir. İdrar, kan ya da saç testleri konuyla ilgili detaylı bilgi vermekle birlikte idrar testi son üç güne kadar madde kullanımı olup olmadığını ortaya koyabilmesi ile zaman sorununu da yok edebilmektedir. Saç testleri ise çok daha geniş kapsamlı testler olmakla birlikte geçen üç aylık dönemin içerisinde madde kullanımı olup olmadığını ortaya koyar. Bağımlı olduğuna kanaat getirile kişinin sözlü telkin ile uzman bir yardım sürecine dahil olmak için ikna edilmesi gereklidir. Zararlı madde ya da alkol kullanan her bireyin bu maddelerin etkisi düşünüldüğünde bağımlılığı riski altında olduğu unutulmamalıdır. Bunun yanı sıra içerisinde bulundukları fiziksel çağ göz önünde bulundurulursa, dürtüsel olarak bu tarz alışkanlıklara daha meyilli olan grupların içerisinde ergenlik çağındaki bireyler gelir. Özellikle aile içi yaşantısı sorunlu, kendini ispat ve yeni olanı deneme çabası içerisinde olan ya da ihmal edilen ergen bireyler bu grubun başında gelmektedir.

                Karakteristik ve davranışsal değişiklikler

Madde bağımlılığı nasıl anlaşılır diye düşünen ve bu konuda en azından gözlem yapabilmek isteyen aile ve büyükler için ise aşağıdaki gibi birtakım davranış değişiklikleri fikir verici olabilmektedir:

  • Duygu durumunda dengesiz değişiklikler
  • Sıra dışı saldırganlıklar
  • Yemek yememe isteği
  • Okul, sosyal ortamlar, ilgi alanları ya da hobilere karşı ilginin azalması ya da kaybolması
  • Uyku durumunun yaşantıyı etkileyecek düzeyde olması
  • Yoğun dikkat dağınıklığı
  • Yalan söyleme, küçük hırsızlıklar gibi hoş olmayan davranışlar
  • Alışılmış dışında leke ya da kokular

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir