Kışın mevsimsel değişikliklerde kendimizi hastalıklardan korumak için kırmızı besinler kullanabiliriz. Kızılcık, domates, havuç, greyfurt, nar ve pancar gibi kırmızı gıdalar güçlü antioksidanlar içerir. Araştırmalar, kırmızı meyve ve sebzelerde bulunan kırmızı pigment likopenin çok iyi bir antioksidan olduğunu ve onlarca mekanizma ile prostat kanseri başta olmak üzere akciğer, meme ve cilt kanserlerine karşı koruma sağladığını göstermiştir. Öte yandan, sağlıklı olmakla birlikte, domates sosu ve en önemlisi salça likopen için çok ama çok iyi kaynaklardır. Yani kış aylarında organik domates bulmaya çalışmak yerine domatesin en bol olduğu mevsimde yetiştirilen domates ve kırmızı biberden yapılan salça tüketebilirsiniz. Kansere karşı bir antioksidan kaynağı olan meyve ve sebzelerin kırmızı kalpleri vücudun direncini arttırır, bu nedenle doğal yaşlanma karşıtı gıdalara yıllarca meydan okunabilir. Sağlıklı yaşlanma konusunda giderek daha bilinçli hale geldikçe, her şeyi en doğal ve organik haliyle tüketmeye ve bu sayede kendi ekolojik dengemizi korumaya çalışıyoruz. İşte bu yüzden kış sağlığının rengi kırmızı! Uyanıkken kırmızı yiyeceklerden güç almaya ne dersiniz?
Kış sağlığının rengi “kırmızı” mucizeleri:
Kalp Sağlığını Korur
Beyin Fonksiyonunu Destekler
Kilo Kontrolünde Rol Oynar
Kanser hücreleriyle savaşır
Kronik Hastalığı Önler
İdrar yolu enfeksiyonlarında profilaktik etkisi vardır.
Fonksiyonel kırmızı gıdalar
Pancar
C vitamini, fosfat, potasyum gibi birçok vitamin ve minerali bünyesinde barındıran pancar, kan akışının ve bilişsel fonksiyonların en verimli şekilde yerine getirilmesinde önemli rol oynar. Kırmızı pancara mor rengini veren Betalain ayrıca yüksek antioksidan özelliklere sahiptir. Betalain, antioksidan özelliği ile bu serbest radikallerle savaşır, kalbi korur ve kanserle savaşır. Ayrıca betalain, kalp hastalığına neden olan plazma homosistein düzeylerini düşürerek kalp hastalığına karşı koruma sağlar. Şişkinlikten şikayet ediyorsanız pancar yemek bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunları önler.
Nar
Nar, eşsiz lezzetinin yanı sıra çekirdek, kabuk veya meyve suyu şeklinde tüketilir; Cilt, meme ve kolon kanserleri üzerinde faydalı etkileri olan oldukça antikanserojen bir meyvedir. Araştırmalar ayrıca yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncını düşürdüğünü göstermiştir.
kırmızı elma
Kolesterolü düşürür. Bu dalağın kan üretmesini sağlar. Bu, çalışırken sürekli oturanlar ve aşırı kilolu olanlar için çok faydalıdır. Kan şekeri düzeylerini düşürür. Bu nefesi rahatlatır. Bazı araştırmalar elma yiyenlerin daha rahat nefes aldığını gösteriyor. Gastritin neden olduğu yanıkları giderir. Kabuğu ile pişirildiğinde bağırsakları yumuşatma görevi görür. Elma ilacı ayrıca gut, böbrek, mesane ve hemoroid tedavisinde de yardımcı olur.
kırmızı biber
Metabolizmanın canlılık kazanmasına yardımcı olabilecek kırmızı biber, yemeklere o özel lezzeti verdiği için kış aylarının vazgeçilmez malzemelerinden biri olmalıdır. A vitamini açısından oldukça zengin ve lif oranı yüksek olan kırmızı biber, halkın C vitamini hakkında bildiğinin aksine limondan daha fazla C vitamini içerir. Öte yandan salça kışın çok faydalıdır.
kırmızı üzüm
Bu, üzümün rengini değil, çekirdeği sağlıklı yapar. Bu nedenle tohumlarıyla birlikte tüketilmelidir. Güçlü bir fonksiyonel meyve olan üzümün lezzetin ötesinde pek çok faydası olduğunu unutmayın. Kırmızı üzümün faydaları arasında kalp, dalak, mide ve karaciğer hastalıklarına iyi geldiği bilinen kırmızı üzüm, nefes darlığına da iyi gelmektedir.
Mor lahana
Bağışıklık sistemini korumak için en etkili sebzelerden biri mor lahanadır. Mor lahana, anti-inflamatuar özelliklere sahip olmasının yanı sıra kalp sağlığına iyi gelir, kolesterolü düşürür ve bileşenlerinde bulunan laktik asit kolon kanseri için de faydalıdır. Lif oranı oldukça yüksek olan mor lahana, diyet listelerinde yer alan en ideal sebzelerden biridir. Düzenli olarak lahana yemenin mide, kolon ve akciğer kanseri riskini azalttığı bilinmektedir.
kırmızı turp
Turp kış aylarının vazgeçilmez gıdalarından biridir. Turpun faydaları arasında özellikle kış aylarında etkili olan ve soğuk algınlığı, öksürük gibi hastalıklara iyi gelen idrar söktürücü özelliği bulunmaktadır. Ayrıca turp kansızlığa iyi gelir, kabızlığı önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Fosfor oranı yüksek bir sebzedir.
mor havuç
Siyah veya siyah havuç olarak da bilinen bu havuçlara rengini veren bileşikler, antosiyaninler adı verilen pigmentlerdir. Güçlü antioksidan özellikleri ile bilinen bu pigmentlerin kansere, yaşlanmaya ve bağışıklık sistemine faydaları vardır. Ayrıca diyabet ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olan bu havuç, inanılmaz bir vitamin, mineral ve antioksidan kombinasyonu içerir. Bildiğiniz gibi A vitamini mukoza zarlarının sağlığı için çok önemlidir, gözler için de çok faydalıdır. Bileşiminde orta düzeyde C, K, B6, B1, B3 ve B5 vitaminleri de bulabiliriz. Tüketimi bağışıklık sistemine iyi gelir ve kemik sağlığı için faydalı besinler arasındadır.
kırmızı soğan
Mor soğan olarak da bilinen kırmızı soğan, iştah açıcı özelliğinin en bilinenlerinden biridir. Kırmızı soğandaki besinler gıda zehirlenmesini önler. Beyaz soğandan 5-10 kat daha fazla antioksidan içeren kırmızı soğan, mide asidi tarafından parçalanmayan mikroorganizmalar üzerinde antibiyotik etkiye sahiptir ve bu zararlı bakterileri yok eder. Öte yandan soğandaki bakır ve manganez gibi besinlerin şeker hastaları üzerinde olumlu etkisi vardır, enfeksiyonlara karşı korur, tansiyonu dengeler ve kolesterolü düşürür. Kırmızı soğan, vücuttaki ve kandaki toksinleri atarak, kanı ve vücudunuzu arındırarak, sindirim sistemini rahatlatarak ve kemik sağlığını koruyarak etkili bir idrar söktürücü görevi görür.