Kıl kurdu enfeksiyonu nedir?

Kıl kurdu enfeksiyonu dünyada ve ülkemizde en sık görülen bağırsak kurdu enfeksiyonu türüdür. Pinworms, 6 ila 13 milimetre uzunluğunda ince beyaz parazitlerdir.

Enfekte bir birey uyurken, dişi kıl kurtları anusu çevreleyen deri kıvrımlarına binlerce kıl kurdu yumurtası bırakır. Çoğu durumda kıl kurdu ile enfekte olan kişilerde hiçbir belirti görülmezken, bazı durumlarda kişi anal kaşıntıya veya huzursuz uykuya neden olabilir.kıl kurdu, kıl kurdu enfeksiyonu, kıl kurdu enfeksiyonu tedavisi, kıl kurdu belirtileri

Kıl kurdu enfeksiyonu en çok okul çağındaki çocuklarda görülür. Küçük, mikroskobik yumurtalar çocuktan çocuğa kolayca geçer. Kıl kurtlarını tedavi etme süreci, öncelikle ağızdan kıl kurdu öldürücü ilaçların kullanılmasını, enfekte kişinin pijamalarının, yataklarının ve iç çamaşırlarının iyice yıkanmasını ve normal hijyen alışkanlıklarının izlenmesini içerir.

En etkili tedavi sonucunu elde etmek için aynı evde yaşayan tüm aile bireylerini aynı anda tedavi etmek gerekir.

Kıl kurdu enfeksiyonuna ne sebep olur?

Kıl kurdu enfeksiyonu, kıl kurdu yumurtaları solunum sırasında yanlışlıkla yutulduğunda veya yutulduğunda ortaya çıkar. Mikroskobik küçük yumurtalar, kontamine yiyecek, içecek veya parmaklar yoluyla bir kişinin ağzına girebilir. Yumurtalar yutulduktan sonra bağırsaklara yerleşir ve burada yumurtadan çıkar ve birkaç haftalık bir süre içinde yetişkin solucanlara dönüşür.

Dişi kıl kurtları, yumurtalarını bırakmak için yaşam döngüleri boyunca anal bölgeye giderler. Bu hareket genellikle anal kaşıntıya neden olur. Kıl kurdu yumurtaları kaşıntılı bölgeyi kaşıyan kişinin parmaklarına ve tırnaklarının altına yapışır.

Bu yumurtalar daha sonra oyuncaklar veya benzeri eşyalar, yatar minderler veya oturmalı tuvaletler gibi diğer yüzeylere aktarılır. Yumurtalar ayrıca enfekte parmaklardan yiyeceklere, sıvılara, giysilere veya diğer insanlara kolayca aktarılır. Kıl kurdu yumurtaları dış yüzeyde iki ila üç hafta yaşayabilir.

Çeşitli faktörler kıl kurdu enfeksiyonu riskini artırabilir. Öncelikle genç olmanız ve kalabalık yerlerde yaşamanız gerekiyor. Kıl kurdu enfeksiyonları en fazla 5 ve 10 yaş arası çocuklarda görülmektedir. Mikroskobik küçük yumurtalar, okuldan veya kreşten kolayca aile üyelerine, bakıcılara veya diğer çocuklara geçebilir. Ebeveynlerin daha dikkatli hijyen araştırmaları ve kötü hijyen uygulamaları nedeniyle 2 yaşın altındaki çocuklarda kıl kurdu enfeksiyonu riski genellikle çok düşüktür. bu yaşta kalabalık yerlerde. Sosyal ortamlarda veya aşırı kalabalık okullarda yaşayan insanlar kıl kurdu enfeksiyonu açısından daha yüksek risk altındadır.

Kıl kurdu enfeksiyonundan hangi komplikasyonlar ortaya çıkabilir?

Tipik kıl kurdu enfeksiyonları, insanlarda ciddi sağlık sorunlarına veya başka komplikasyonlara neden olmaz. Nadir durumlarda, kıl kurdu enfeksiyonunun alevlenmesi, kadın genital organlarının enfeksiyonuna yol açabilir. Parazit, anal bölgeden vajinaya, uterusa, fallop tüplerine ve pelvik organların çevresine yerleşebilir. Bu, vajinanın iltihaplanması, yani vajinit ve rahim zarının iltihaplanması, yani endometrit gibi sorunlara neden olabilir. Daha nadir durumlarda kıl kurdu enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonları, karın veya karın iltihabı ve kilo kaybı gibi başka komplikasyonlara yol açabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir