Kelliğin Sebepleri Nelerdir?

Erkeklerin her birinin aklından geçen genel bir problem olarak kellik karşımıza çıkmaktadır. Saçında birkaç tel dökülmesi görülen her erkeğin aklına ilk olarak kellik gelmektedir. Ülkemizde kel kişi sayısı o kadar yüksek seviyede olmamasına karşın bazı sebeplerden dolayı yine de kellik bayağı görülmektedir. Kellik oluşmasının bazı belli başlı sebepleri vardır. Bunlara değinceğiz ancak bunun öncesinde uyarmak isteriz ki her saç dökülmesi kelliğin işareti değildir. İnsan saçı sürekli olarak bir miktar dökülmekte ve yerine yenisi çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı aşırı seviyede bir saç dökülmeniz yok ise kesinlikle telaş etmenizi gerektirecek bir durum yok demektir. Gelelim kelliğin sebeplerine;

  • Stres: Aşırı stresli biriyseniz buna bağlı olarak saç dökülmesine maruz kalabilirsiniz. İşi oldukça stresli olan kişilere bakarsanız bu kanının doğru olduğunu görebilirsiniz. Özellikle tıp doktorları, hakimler vb. gibi işi yüksek stres gerektiren kişilerin belirli bir yaştan sonra kelleştiğini görmek mümkündür.Kellik, kelliğin nedeni, kelliğin sebepleri
  • Yanlış kozmetik kullanımı: Saç jölesi, saç köpüğü, saç spreyi, şampuan gibi maddelerin kalitesiz olanlarının kullanımı sonucunda saç dökülmesi meydana gelebilmektedir. Saçınız için uygun olan şampuanı bir hekime danışarak satın alabilir, saç şekillendirici ürünleri kullandıktan sonra işiniz biter bitmez hemen saçınızı yıkayabilir ve böylece kelliğe karşı elinizden gelen her şeyi yapabilirsiniz.
  • İlaç kullanımı: Kanser hastalığı vb. gibi durumlarda kullanılan ilaçlar, yapılan tedaviler sonucunda saç dökülmesi çok sık görülmektedir. İlaçların kullanımı ve tedavilerin bitiminden sonra biraz yardım ile tekrardan saç sahibi olunması genelde mümkün olmaktadır.
  • Ateşli hastalıklar: Bazı ateşli hastalıklar kelliğin oluşmasında etken rol oynamaktadır.
  • Demir, çinko ve protein eksikliği: Vücudun temelde ihtiyacı olan bazı şeyler vardır. Bunlardan birinin veya birkaçının eksik olması ortaya bazı sorunların çıkmasına yol açmaktadır. Demir, çinko ve protein eksikliği de saç dökülmesine zemin hazırlamaktadır.
  • Anemi hastalığı: Halk arasında kansızlık olarak bilinen anemi saç kökünün beslenmesini engellediği için kelliğe sebep olmaktadır.
  • Kalıtsal: Aileden birinde kellik baş gösterdiyse ve bu genetik olarak aktarılan türden ise bir sonraki kuşaklarda da kellik görülmesi kuvvetle muhtemeldir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir