Kanserde akıllı test dönemi!

Türkiye’de sadece Anadolu Sağlık Merkezi’nde bulunan KCO tekniği, kanserin türü belirtilse bile basit bir kan testi ile kanser hücrelerini ve sayılarını çok erken bir aşamada tespit ediyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nde Patoloji uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Baloğlu anlatıyor …kanserde akıllı test, kanser yeni tanı yöntemi, kanser tedavi yöntemi

Testi düşünün; Bir dedektif olarak, kanınızda dolaşan kanser hücrelerini bulur ve sayılarını ve hatta ne tür kanseriniz olduğuna dair bilgileri paylaşır. Böylelikle kanserin erken evrelerinde önlem alma şansınız olur. Bazı kanserlerin tedavisi için Amerikan İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan ve şu anda çok az ülkede (Almanya, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi) kullanılan CTC adlı bir yöntem artık Türkiye’de kullanılmaktadır.

Yöntem nedir?

Kan bağışında sorun olmayan her hastaya uygulanabilen CTC yönteminde, hastadan alınan bir tüp kan özel bir cihaz kullanılarak incelenir. Hastanın acıkmış veya kan almaya doymuş olması önemli değil. Aslında hastanın kan bağışı için gelmesine gerek yoktur. Ancak sağlıklı bir sonuç elde etmek için gün içinde alınan kanın normal oda sıcaklığı koşullarında 30 saat içinde işlenmesi gerekir. İlk aşamada alınan kandaki kanın normal bileşimini oluşturan hücreler ayırt edilir; Bazı özel algoritmalar, diğer hücresel yapıların var olup olmadığını belirler. Kan hücrelerinin kendi hücreleri çıkarılır ve diğer dolaşımdaki hücrelerin yüksek konsantrasyonuna sahip sıvı, sonraki işlemlerde kullanılmak üzere hazırlanır. İkinci adımda, bu sıvıda kanser hücrelerinin varlığı, kanser hücrelerinin yüzeyinin özelliklerine göre kontrol edilir. Bu işaretler mevcutsa ve hücre sayısı belirli bir sayıyı aşarsa, belirli bir kanser teşhis edilebilir. Böylelikle yeni yöntem, kanser hücrelerinin sayısını yakalar ve görüntüler ve ne tür bir kanser olduğu hakkında bilgi verir. Tüm bu aşamalar sadece 4 günde tamamlanabilir.

Kanser çok erken tespit edilebilir!

Klasik kanser evresinde bilindiği gibi; Tümörün belli bir boyuta ulaşması, lenf düğümüne yayılarak bulunduğu uzak organlara yayılması gibi parametreler kullanılır. Ancak yeni yöntem sayesinde kan dolaşımına giren bu tümörün hücreleri, tümör belirli bir boyuta gelmeden, yani mevcut tarama yöntemleriyle tespit edilebilecek bir boyuta gelmeden önce tespit edilebiliyor. Bu kanserde “çok erken bir tarihte teşhis edilebilmek” anlamına gelir. Kanser teşhis edildikten sonra tedavi süreci başlar. Yeni sistem, tedaviden önce ve hemen sonra dolaşan kandaki kanser hücrelerinin sayısında sayısal bir azalma olup olmadığını kontrol ediyor. Bu, tedavinin kanser hücrelerini nasıl etkilediği hakkında önemli bilgiler sağlar. Dolaşımdaki tümör hücrelerinde pozitif sonuçlar, ilk tedaviden (ilaçla) 1-2 hafta sonra bile görülebilir.

Kanser hücresi bulunmazsa …

Peki kanda kanser hücresi bulunmaması ne anlama geliyor? Bu asla “% 100 kanser yok” şeklinde yorumlanmamalıdır. Çünkü büyüyen kanser dokusundan henüz kan dolaşımına girmemiş hücreler olabilir. Veya kanser hücreleri yüzey özelliklerini değiştirir ve tanınmaz hale gelir. Bu nedenle, tümör hücrelerini tespit edememek, mutlaka kanser olmadığı anlamına gelmez. Ancak kanser hücrelerinin bulunması ve sayılarının belirli bir değeri aşması, aksi ispatlanana kadar kanserin varlığı anlamına gelir ve önemli kanıt olarak kabul edilir.

Bu tüm kanser türleri için geçerli mi?

Yeni yöntem sayesinde kanserlerin önemli bir bölümünü oluşturan kanserler (örn. Akciğer, meme, prostat, kolon tümörleri) erken aşamada tespit edilebilmektedir. Neyse ki, bu kanser türlerinin diğer kan hücrelerinde bulunmayan ve bunları kullanarak diğer kan hücrelerinden ayırt edilebilen markörleri vardır. Daha sonraki aşamalarda hangi organa ait olduğunu öğrenebilirsiniz.

Yeni yöntemin avantajları nelerdir?

  • Kanserin erken teşhisi
  • Erken tedavi düzenlemesi ve tedaviye kanser yanıtının erken tahmini.
  • Bireysel tedavi planlaması
  • Daha iyi hasta tarama süreci

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir