Ultrasonografi (ultrason), ses dalgalarını kullanarak görüntü üreten bir tekniktir. Muayene sırtüstü pozisyonda yapılır. Göğüslere jel sürülür ve görüntülerin alınmasını sağlayan bir ultrason cihazı (prob) göğüsler boyunca hareket ettirilir. Bu arada ABD ekranında oluşturulan görüntüler inceleniyor ve şüpheli bir bulgu bulunursa görüntü kayıt altına alınıyor.
Bulunan şüpheli bulgular iç yapısı, şekli ve kenarlarının düzgün olup olmamasına göre değerlendirilir ve damarların görüntülenmesini sağlayan renkli Doppler adı verilen bir teknikle incelenir. Malign tümörlerde çok sayıda düzensiz damar görülebilir. Bazı yeni cihazlar, elastografi kullanarak doku sertliğini ölçebilir. Meme kanserinin çevre dokulardan veya iyi huylu büyümelerden daha şiddetli olması beklenir. Son yıllarda, elastografinin iyi huylu ve kötü huylu neoplazmaları ayırt etmeye de yardımcı olduğu gösterilmiştir.
Renkli Doppler ve elastografiye ek olarak, modern cihazlar meme gibi yüzeysel organları daha iyi değerlendirmenize ve küçük oluşumları ve yapısal anormallikleri görmenize olanak tanıyan özelliklere sahiptir. Bu nedenle tetkiklerin modern teknoloji ile donatılmış merkezlerde yapılması önemlidir.
Ultrasonografinin faydaları nelerdir?
– Ultrasonografi radyasyon içermez, bu nedenle hasta çekim nedeniyle gereksiz radyasyon almaz. Ayrıca hiçbir yan etkisi yoktur. Çekim sırasında ağrı olmaz. Tüm bu fonksiyonlar sayesinde istediğiniz sıklıkta tekrar edilebilir.
– Ultrasonografi, mamografiden farklı olarak enine bir görüntüleme tekniğidir; yani muayene sırasında dokular birbiriyle örtüşmez ve bu nedenle teşhis hatası olmaz. Yoğun meme dokusuna sahip kadınların memelerini ultrason taraması ile muayene ettirmeleri tavsiye edilir. Böylece mamografi ile meme dokusu ile kaplanmış küçük kanserler ultrason ile daha kolay tespit edilebilmektedir.
– Meme bezi oluşumunun iç yapısının sıvı (kist) mi yoksa katı mı olduğu ancak ultrason yardımı ile anlaşılabilir. Meme kistleri çok yaygın bir oluşumdur. Basit kistler meme kanseri açısından önemli bir risk oluşturmazlar; Bu nedenle kistlerin yakın takibi gerekli değildir. Bununla birlikte, katı büyümeler iyi huylu veya kötü huylu olabilir. Bu nedenle, şüpheli görünüyorlarsa kapsamlı bir muayene ve biyopsi gerekebilir. İyi tanımlanmış bir neoplazm genellikle iyi huylu meme koşullarında görülür. Kanser riskleri çok düşük olduğundan (%5’in altında) biyopsi yapılmadan kısa süreli ultrason ile takip edilebilirler.
Ultrason kimlere önerilir?
– Radyasyon içermediği için ilk muayene yöntemi olarak 35 yaş altı tüm kadınlara,
– Radyasyon içermediği için hamile veya emziren kadınlar
– Göğüste kızarıklık, şiddetli ağrı gibi enfeksiyon belirtileri olanlar
– Mamografiye ek olarak, yoğun göğüslü kadınlar
– Mamografi veya fizik muayeneden şüpheli sonuçları olanlar için
– Meme kanseri hastalarının ek tümör odaklarını tespit etmesi ve koltuk altı ve karşı memeyi değerlendirmesi için.
– Meme şikayeti olan erkek hastalara önerilir (gerekirse mamografi ile).
Ultrasonografi, tüm röntgen incelemelerinin en gelişmiş incelemelerinden biridir. Göğüs görüntüleme konusunda özel deneyimi olmayan kişiler tarafından yapıldığında bazı sonuçlar gözden kaçabilir veya yanlış yorumlanabilir. Sonuçlar çekim sırasında ekrana bakılarak değerlendirildiği için daha sonra başka bir doktor tarafından yorumlanamaz.
Ultrasonografi meme kanserinin en erken evresinin belirtisi olan mikrokalsifikasyonları (küçük kireçlenmeler) tespit etmediği için sadece tarama amaçlı kullanılmaz. Ayrıca bu yöntem belirli kanser türlerini tespit etmemektedir. İyi huylu meme durumları (fibrokistik değişiklikler gibi) de şüpheli ultrason bulgularına yol açabilir ve zaman zaman biyopsi ile teşhis gerekebilir.
4D Ultrason Nedir?
Meme ultrasonundaki en son teknolojik gelişme olan ABVS (Otomatik Volumetrik Meme Tarayıcı), otomatik meme ultrasonu, volumetrik meme ultrasonu ve 4D ultrason olarak da adlandırılır.
Bu muayene doktor tarafından değil teknisyen tarafından yapılır. Tüm meme standart pozisyonlarda görüntülenir ve ortaya çıkan görüntü setleri daha sonra doktor tarafından özel bir ekranda değerlendirilir. Görüntüler ekranda istenilen herhangi bir kesit düzleminde yeniden oluşturulabilir ve tekrarlanan ölçümler yapılabilir. Bu yöntemle geleneksel ultrason arasındaki en önemli fark, her zaman standart görüntülerin elde edilmesidir. Hatalar