Çağ fast food çağı olunca, et tüketeni de çok olunca fazla kilolar ve obeziteye adım adım yaklaşmaktan da kaçamıyoruz maalesef. Kiloları aldıktan sonra da diyetisyenlere ve bize hazırladıkları diyet listelerine de para vermek kaçınılmaz oluyor. Üstelik aldığımız o diyetleri yapanlar da çok olmuyor.
Başta kilo alarak yaptığımız hatayı bir de diyet yaparken yapıyoruz Hem de diyet yaparken yaptığımız hatalar da bir taneyle kalmıyor. Peki, bu hatalar neler? Biz neler yapmalıyız?
- Hızlı kilo verme
Her bir ferdin metabolizması farklılıklar gösterir. Kimisi çok hızlı çalışırken kimisi çok daha yavaştır ya da normal hızda çalışır. Metabolizmaların farklılık göstermesi herkesin de aynı diyeti yapıp aynı sürede kilo vermesi gibi bir durumu ortadan kaldırıyor. Hızlıca kilo verme isteği yüzünden meşhur diyetleri yapanların hayalleri tabi ki suya düşüyor.
- Tek tip diyet
Besin değerlerini oluşturan karbonhidrat, protein ve yağ grupları vardır. Bu gruplardan sadece bir tanesini tüketerek yapılan diyetler de hüsranla sonuçlandığı gibi, vücut ihtiyacı olan değerleri karşılayamadığından sağlık sorunları kapıyı çalıyor. Sadece meyve ya da sadece sebze ile beslenmek vitamin, kas ve mineral eksikliklerine neden oluyor.
- Aç kalmak
Diyet yaparken uymamız gereken öğünler vardır. Bu öğünleri atlayıp az yemek yediğini düşünmek, yani uzun süre aç kalmak sanılanın aksine iyi değildir. Kilo verdirmeyeceği gibi metabolizmanın yavaşlamasına sebep olacaktır.
- Ekmeği kesmek
Diyetlerde karbonhidrat içeren ekmek, bulgur gibi besinlerin çıkarılması olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Ekmek, bulgur, makarna gibi gıdaların listeden çıkarılması vücudun karbonhidratsız kalıp kas kaybetmesi anlamına gelmektedir. Ekmeği tamamen kesmek yerine sınır getirmeyi deneyin.
- Meyve yenmemesi gerektiği fikri
Meyveler fazla şeker barındırdığı için tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Ancak tamamen de yememe gibi bir durum olamaz. Meyveler içerisindeki antioksidan sayesinde metabolizmayı hızlandırıp, hastalıklara karşı da kalkan olacaktır.
- Yetersiz sıvı alımı
Gazlı ve kahve, çay gibi kafein içeren içecek tüketimleri azaltılıp bol su içmek gereklidir. Vücuttaki ödemin vücut dışına atılmasına bol su içmek yardımcı olacaktır.