Cilt Kanserine Dair Bilinmesi Gerekenler

Bir tür kötü huylu cilt tümörü olan melanom, normal ciltte herhangi bir uyarı olmaksızın aniden ortaya çıkabilir veya önceden var olan bir ben üzerinde gelişebilir. Bu nedenle, benleri yakından izlemeniz gerekir.

En çok yaşamı tehdit eden cilt kanseri olan melanomun kaynağı; Bunlar melanosit adı verilen hücrelerdir. Melanositler, ten rengimize renk veren ve bizi bronzlaştıran melanin pigmentini üretir. Melanom, melanositlerin aşırı ve kontrolsüz aşırı büyümesinden kaynaklanır ve diğer organlara yayılabilir.

Cilt Kanserini (Melanom) Önlemenin Yolları

Melanom genellikle deri yüzeyinde başladığı için erken saptanma olasılığı çok yüksek olan bir kanser türüdür. Erken teşhis için kişinin cildini düzenli olarak kontrol ettirmesi çok faydalıdır. Bunu yapmak için, yeterince aydınlatılmış bir odada, çıplak boy aynada aylık olarak cildin baştan ayağa incelenmesi ve ayrıca ulaşılması zor yerlerde çalışmak için elde tutulan bir ayna kullanılması gerekir.

Yüz, kafa derisi (yardım isteyebilirsiniz), boyun, omuzlar, sırt, göğüs vb. Konulardan başlayarak sistematik olarak çalışmalıdır. Kasıkları, ellerin ve ayakların iç kısımlarını, ayak tabanlarını ve ayak parmaklarının arasını unutmamakta fayda var. Uzun bir süre gibi görünen bu işlem aslında 5 dakika sürmüyor.

Cilt kanseri riskini azaltmak için güneşten korunma çok önemlidir. Özellikle yaz aylarında 11-4 saat doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan kaçının, koruyucu giysi ve güneş kremi kullanın ve solaryum gibi suni UV ışınlarına uzun süre maruz kalmaktan kaçının.

Semptomlar

Melanom aniden normal ciltte görünebilir veya önceden var olan bir ben üzerinde herhangi bir uyarı olmaksızın gelişebilir. Bu nedenle değişikliklerin fark edilebilmesi için vücuttaki benlerin yerini ve görünümünü iyi bilmek gerekir. Melanom molleri diğer atipik mollerle karıştırılabilir. Bazen kavunum normal olarak kabul edilebilir, hatta en başından beri kavun olabilirim.

Diğer uyarı semptomları; Benlerin yüzeyinde ölçekleme, sızma, kanama, şişme veya kabarma gibi değişiklikler. Kaşıntı, ağrı ve ağrı gibi ben ile ilişkili duyumda da değişiklikler olabilir. Bununla birlikte, uygun bir doktor (genellikle bir dermatolog) anormal doğum lekesini yakından çıkarmanızı veya izlemenizi tavsiye etmelidir.

Takip eden benler sırasında farklılaşmayı kolayca tanımlamak için ABCD kuralı adı verilen bir teknik kullanılır. Buna göre aşağıdaki değişiklikler gözlenirse doktora başvurulması tavsiye edilir.

A (asimetri)

Köstebeğin bir yarısı diğer yarısına benzemiyorsa (renkli ve / veya şekilde)

B (sınır / sınır)

Köstebeğin sınırları düzensizse (girintili ise)

C (renkli)

Köstebeğin rengi tek tip değilse (kahverengi, siyah, kırmızı, gri, beyaz gibi iki veya daha fazla renk birlikte mevcutsa veya yamalı bir görünüme sahipse)

D (çap)

Ben çapı 6 mm’den büyükse (kabaca, ben silgiden daha büyüktür).

Deri kanseri için risk faktörleri (melanom)

Diğer cilt kanseri türlerinde olduğu gibi, özellikle açık tenli kişilerde aşırı güneşe maruz kalma melanom için çok önemli bir risk faktörüdür. Ailede melanom öyküsü olan kişiler, özellikle çoklu (75-100 veya daha fazla) ben olanlar da risk altındadır.

Melanom en çok açık tenli ve çilli kişilerde görülmesine rağmen koyu ten, melanoma karşı bir garanti değildir. Koyu tenli kişilerde melanom, çoğunlukla el tabanlarında ve avuç içlerinde, tırnakların altında veya çok nadiren ağızda gelişebilir.

Teşhis yöntemleri

Dermatoskopi, özellikle pigmentli benleri, benlerin 10-20 kat büyüdüğü cilt kanserinden ayırt etmenizi sağlayan çok önemli bir yardımcı tanı yöntemidir.

Bu yöntem, elde tutulan bir cihazla veya bilgisayarlı sistemler kullanılarak görüntülerin kaydedilmesiyle gerçekleştirilir. Hem çıplak gözle algılanan belirtiler hem de dermatoskopik incelemenin sonuçları cilt kanseri tanısını belirler.

Deri kanserinin kesin teşhisi, cerrahi olarak çıkarılan dokunun patolojik incelemesiyle konulabilir. Bununla birlikte, halk arasında yaygın ama yanlış bir kanı var: neşter buna değerse, o zaman kanser olur! Bu görüş doğru değil. İyi huylu veya pigmentli bir lezyonun ameliyatla alınması, bu ben için ek bir tehlike oluşturmaz. Bununla birlikte, benlerin gereksiz yere uzaklaştırılması teşhis yöntemleri kullanılarak önlenebilir.

Tedavi yöntemleri

Patoloji raporu genellikle ben çıkarılıp incelenen dokuda melanom varlığını doğrularsa bu kez bölgeye cerrahi işlem uygulanır. Ancak işlem sırasında tedavi için çevresinde bir miktar sağlam doku kalır.

Melanom için bilinen ve etkili tek tedavi; ameliyat. Melanom yeterince erken tespit edilmezse, lenfatik sistemden vücuttaki diğer organlara yayılma (metastaz) riski vardır. Bu nedenle, yayılıp yayılmadığını anlamak için lenf düğümünün biyopsisi gereklidir.

Doğum lekelerine dikkat et!

Dermatolog ile anında temas, ciltteki değişiklikleri ve benlerin farklılaşmasını takip etmek, en tehlikeli cilt kanseri türü olan melanomun erken teşhis şansını arttırır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir