Blefarit Nedir?
Latincede “ gözkapağı “ anlamına gelen blefarit, gözkapağının iltihaplanması hastalığıdır. Günümüzde de oldukça yaygın olan bu hastalık herkesde görülebilir. Blefarit tekrarlayabilen bir hastalıktır. Blefatrit, ön ve arka bleferit olarak ikiye ayrılır. Ön blefarit, gözkapağı ve dış bölgeleri ile kirpik diplerinde görülür. Arka blefarit ise gözkapağının göz ile temas ettiği kısımlarda görülür.
Blefaritin Nedeni Nedir?
Blefarit hastalığının ilerlemesinde gözkapağında bulunan bakterilerin çoğalması etken bir rol üstlenmektedir. Cildin çok yağlı olması ve gözkapağından gelen anormal düzeydeki yaş, burada bulunan bakterilen çoğalmasını sağlar. Bunun yanında birçok dış etken (sigara dumanı, kimyevi maddeler, ilaçlar vb.) blefarit hastalığına yol açabilir.
Belirtileri
Blefarit hastalığı; gözde kızarıklık, sulanma, yanma hissi, batma, şişlik, kirpiklerde dökülme gibi belirtiler ile kendini göstermektedir. Blefarit, gözün görme yetisini hiçbir şekilde etkilemez. Fakat bazen gözün kornea tabakasında iltihaba ve görme sorunlarına neden olabilir.
Episklerit Nedir?
Gözün beyaz kısmın ve göz kapağının içi arasında kalan damarlı episklera tabakasının genellikle nedeni bilinmeyen mikropsuz yangısıdır. Genç erişkinlerde görülekle birlikte, çocuklarda ve yaşlılarda nadiren görülen bir hastalıktır. Kadınlarda da erkeklerde de görülebilir.
Nedeni
Episklerit hastalarının yüzde yetmiş beşinde hastalığın nedeni kesin olarak saptanamamıstır. Geriye kalan yüzde yirmi beşlik oranda ise episklerit, vücudu yaygın olarak etkisine almış bir hastalıkla birlikte görülür. Episkleritin sıklıkta görülen nedenleri;
• Rozasea
• Gut
• Atopi
• Tiroid hastalığı
• İnflamatuar bağırsak hastalığı
• Kollejen vasküler hastalıklar
Belirti ve Bulguları
Göz damarlarında ki genişlemeye bağlı olarak gözde veya gözlerde bölgesel kızarıklık görülür. Göz içinde yabancı bir cisim varmış hissi ve ışığa bakamama (fotofobi) gibi belirtileri vardır.
Tedavi
Episklerit hastalığı suni gözyaşı ile tedavi edilir.